Why Beauty is Truth

Прекомерната ефективност на математиката, по думите на Юджийн Вигнер, е озадачаваща доколкото напълно различни феномени се командват от едни и същи формули.

Връзката между красотата и симетрията е темата на книгата на Йан Стюарт, и в разказ, продължаващ над три хиляди години, се разказва историята на симетрията. От древния Вавилон, през Гърция, Египет, арабите, Ренесанса, та чак до наши дни, в книгата се преплитат съдбите на великите имена в математиката.

Историята се развива плавно в продължение на 400-те страници, но нищо не може да ви подготви за експлозията, която се случва през 19 и 20 век, когато симетрията успява да покаже наличието на най-абстрактните математически обекти във формата на групи на Ли в най-базовата основа на света – квантовата механика.

Аз лично изучавам математика от 13 години, и останах изумен колко малко всъщност съм разбирал от нея. Въпреки че знаех някои детайли от исторята от обучението си в университета, определено нямах представа за същинският размах и грандиозност на идеите.

Книгата е отлична демонстрация на факта, че истината за вселената е много по-интересна и величествена от всякакви там фантасмагорични нимфи, елфи и божества, които обитават съзнанието на наивните религиозни.

Книгата е тежка като материя, но това бива компенсирано от увлекателната история.

Задължителна книга за всеки начинаещ математик и физик, а и много полезна и за общата култура.

Свалете от тук.

No Comments

Вашият коментар

Your email is never shared.Required fields are marked *