Death from the Skies!

Вселената се опитва да ви убие! Нищо лично! Тя се опитва да убие и мен. Както и всеки друг. А дори не и се налага да се старае кой знае колко…

Така Phil Plait започва втората си книга, в която, да, познахте, разказва надълго, нашироко и в изключителни детайли по колко начина вселената може, и рано или късно ще, затрие живота на земята и във вселената като цяло.

Когато си взех книгата си мислех, че ще е концентрирана върху разясняването на абсурдността на твърденията, че света ще свърши 2012 заради смяна на магнитните полюси, преминаването на кафяво джудже край земята, и други фантасмагории, изсмукани от пръстите на разни шарлатани.

За щастие авторът изобщо не се занимава с тях, ами разказва за доста явления, за които почти никой не знае, и които е доста вероятно, рано или късно, да ни светят маслото.

Например т.нар. gamma-ray bursts, които се случват доста рядко, но пък се виждат отдалече – най-близкия такъв е засечен от 9 милиарда светлинни години. Един такъв от 1000 светлинни години ще изпържи земята до посивяване …

Също описва как черна дупка разкъсва земята. Супер забавно пътуване ще е, уви, за кратко.

Въобще приятна книжка. Ако сте фенове на физиката, астрономията или реалистичните сценарии за унищожението на земята … е, тази книга е за вас!

No Comments

Вашият коментар

Your email is never shared.Required fields are marked *