Bad Astronomy: Misconceptions and Misuses Revealed, from Astrology to the Moon Landing ‘Hoax’

Ако има една книга, която всеки фен на псевдонаучните щуротии трябва да (принудите да) прочете, тя е тази. С теми от защо приливите са два пъти дневно, през наивността на астрологията и истината зад житните кръгове, та до въпросът защо звездите ни изглеждат бели, авторът забавлява в продължение на всичките 228 страници.

Като цяло авторът обяснява доста любопитни феномени, някои от които самият аз не знаех, и то на адски достъпен език. Което може би е недостатък, при положение че шарлатаните обикновено действат съгласно максимата „риба се лови най-лесно в мътна вода“ и забълбукват жертвите си с излишно усложнени разсъждения.

В този контекст американоцентризмът е малко дразнещ – от тази страна на Атлантика твърде малко хора вярват, че вселената е направена за седем дена или, че американците са инсценирали кацането на луната. Подозирам обаче, че като професионален астроном именно в страната на неограничените наивници му е писнало да разяснява болезнено очевидните факти, така че го оправдавам.

Ако трябва да бъда честен, чел съм и доста по-увлекателни автори. Фил Плейт обаче има свойството да разцепва книгите си на отделни глави, които човек може да прочете напълно независимо една от друга, и това е голямо достойнство за и без това лишеният от време човек.

Добра книга за неангажиращо четене, след нея ще имате поне няколко часа информация да тормозите дружките.

Свалете от тук

No Comments

Вашият коментар

Your email is never shared.Required fields are marked *